Blog

Advent i Božićni dani u Crvenicama

k-IMG_1268

49. Tradicionalna seoska priredba

U nemirnoj državi kakva je Bosna i Hercegovina teško je održati tradiciju postojanja bilo čega. Ako uzmemo u obzir da smo u zadnjih 100 godina živjeli u 9 međunarodno priznatih ili nepriznatih država a da se nismo nigdje selili dođemo do zaključka da je naša povijest zbilja turbulentna i nimalo dosadna. Pratila su nas razaranja, bolesti, tragedije, migracije, raseljavanja i značajna promjena demografske slike. Čime smo se branili cijelo ovo vrijeme od raznih pošasti? Voljom, oružjem, mudrošću ali i kulturom! Upravo je kultura očuvala naš identitet i stvorila imidž kojim se danas predstavljamo svekolikom puku.

Jedno malo selo na samom rubu Duvanjskog polja, nazvano po zemlji crvenici, bogato vodom, šumarcima i divljači svoju tradiciju Seoske priredbe održava zadnjih 49 godina. Kako je to moguće? Moguće je, uz malo volje svih njegovih stanovnika.

Prije izgradnje škole u Crvenicama, koja danas nosi ime Ljubomira Ljube Radoša, Seoska priredba izvodila se u privatnim kućama koje su bile premale da prime sve zainteresirane posjetitelje kojima je upravo ova priredba bila jedina mogućnost vidjeti kazalište. Poraće Drugog svjetskog rata obilježile su radne akcije i industrijalizacija i politički progoni a kultura je pripala uglavnom većim gradovima. To nije spriječilo Crveničane da se organiziraju i sami sebi poklone kulturu u božićnim danima. Teška vremena stvaraju najjača prijateljstva, najveće ljubavi i najljepše kulturne događaje koji ostaju simbolima otpora.

Kroz svih 49 priredbi na daskama koje život znače izvodio se razni sadržaj. Svake godine su se pisali igrokazi čije likove su vješto utjelovila crvenička djeca i mladež vjerno prikazivajući njihove dogodovštine, pošalice, dosjetke i sudbine. Izvodili su se skečevi i vicevi kojima su glumci izmamljivali suze na lica nasmješenih gledatelja a oni kojima gluma nije najbolje sjela okušali su se u pjevačkim vodama. Veliki hitovi 70-ih, 80-ih, 90-ih i hitovi 21-og stoljeća izvođeni su s kojim promašenim tonom ali uz veselje i pjevačku pratnju pune dvorane. Nije nedostajalo ni folklora, narodnih plesova, napjeva, gange i bećarca. Prava prilika da se prekaljena grla oslobode i pokažu godine iskustva pjevanja ovog zahtjevnog i ni po čemu lakog žanra.

Moglo bi se reći da je velika šteta što se nitko od Crveničana nije profesionalno počeo baviti dramom kao svojim životnim pozivom jer je apsolutno svako dijete u svojem najljepšem dobu imalo priliku nastupiti u prepunoj sali s ovacijama i doživjeti svu čar koju kazalište nosi sa sobom.

Ovogodišnja priredba istaknula se komičnim igrokazima i folklornim plesovima. U goste su došli Bukovčani i pokazali su nam svoje glumačke vještine. Otišli su s velikim aplauzmom. Novost je i ta što se ove godine priredba održala u renoviranoj sali što je pravo osvježenje u odnosu na prošle godine.

Nova vremena donose nove trendove a Crveničani se stvarno trude da njihovo selo bude dostojno vremena u kojemu žive. Širom naše općine i županije manifestacija Advent u Crvenicama stekla je kultni status a Seoska priredba se održava na zadnji dan „Adventa“ kao najsvečaniji događaj u godini.

U galeriji možete vidjeti kako je sve izgledalo.










Vaš tim crvenice.com

Tekst: Organizacijski odbor Seoske priredbe

Podijeli ovaj članak