Blog

Ljuban Gudelj – duvanjski farmer koji živi svoj san

ljuban_11-299x420

Ljuban Gudelj je čovjek koji živi svoj san.

Još od djetinjstva volio je domaće životinje i sanjao da će jednoga dana imati svoju farmu. U tome je i uspio te je danas ponosni vlasnik Farme “Studena” u Crvenicama.

Duvno, Dumno, ima korijen u ilirskoj riječi d’lmno što znači pašnjak, odnosno dalma – ovca. Nekada je, Dumno – zlatno guvno, opskrbljivalo Dalmaciju i Hercegovinu stočnim proizvodima. Danas nas nekolicina ljudi podsjeća da na tom Dumnu još uvijek živimo. Jedan od takvih je i Ljuban Gudelj, čovjek koji ima svoju farmu, živi u Crvenicama sa svojom obitelji. Njegova farma nalazi se na lokaciji Studena, okružena planinama, a pogledom okrenuta na Duvanjsko polje. Kada je pokrenuo ovaj obiteljski posao 2013. godine imao je 50 sanskih koza i 250 ovaca, danas ima 270 koza i 250 ovaca. O njegovom radu i mnogim uspješno prevaljenim izazovima svjedoči ne samo njegova obitelj nego i cijelo selo koje mu je kako sam kaže, mnogo pomoglo. Posebno im je zahvalan što su mu svo svoje njive ustupili na korištenje. Rekli bismo, to mogu samo Crveničani!

Osim stoke sitnog zuba, na Ljubanovoj farmi se mogu vidjeti i „buše“, autohtona vrsta krava, ali i zaštitni znak Crvenica – magarci. Velika ljubav vlasnika ove farme su i psi tornjaci, njih dvadesetak.

Mljekara „Puđa“ glavni je otkupljivač kozjega i ovčjeg mlijeka s farme „Studena“. Zbog potreba tržišta, potiču ga i na povećanje proizvodnje.

Ono što me osobno najviše oduševilo kod ovoga čovjeka je njegova hrabrost i odlučnost. Iako ga mnogi znaju kao farmera, Ljuban je prije poljoprivrede stvarao iskustvo policijskoga inspektora, ali i voditelja velike tvrtke – PC Prodex.

Poteze poljoprivrednika učinio je nakon ispitivanja i istraživanja struke, time se vodi i danas.

U suradnji sa prof. dr. Borom Miočem stvoren je plan da u uzgoj uvede novu sortu ovaca, francusku Lacaune kako bi poboljšao količinu proizvodnje mlijeka.

Ljuban i njegova Ružica imaju šestoro djece i kaže da se ne bi bavio poljoprivredom kada ne bi vjerovao da će netko od potomaka nastaviti njegov put i djelo. Za sada bi njegovim stopama bi mogao poći jedan od sinova, osobito Ivan koji najviše ljubavi i interesa za poljoprivredu i domaće životinje pokazuje kao svojedobno i njegov otac.

Prenosi: Ivana Buljan/Tomislavcity

Vaš tim crvenice.com

Podijeli ovaj članak