Blog

KAKVA JE EKOLOŠKA SVIJEST NAS CRVENIČANA?

IMG-20240603-WA0006

Dobro pitanje, naime šetajući našom Vučetijom Dragom naš čitatelj je naišao na istrešeno smeće u sred prekrasne Vučetije Drage. Što reći, zar ovoga JOŠ ima?

Zar nismo dovoljno educirani i ekološki osvješteni da treba ovakve stvari javno objavljivati i upozoravati pojedine mještane da ovo ne čine. Dok cjeli svijet, pa i Duvno sanira ilegalne deponije, pa i ova u Vučetijoj Dragi je sanirana od strane L.U. Orlov Kuk prije par godina, neki i dalje ovaj užas čine. Naravno da smo mi sami za ovo krivi, nije nam netko iz Bukovice ili Prisoja dovezao smeće i istresao u sred planine. Nekada je Vučetija Draga, korito Ričine, svaki naš most i područje kod Popišaljke bio ilegalna deponija ali u današnje vrijeme, kada dobri i pošteni Stojkić odveze sve i svašta bez ikakve dodatne naknade (na tome mu ove prilike žeimo zahvaliti i reći SVAKA ČAST), sramotno je i krajnje jadno da se pojedinci odluče na ovako nešto.

Dok Rožani zaštićuju Zavelim, Prisojani Buško Jezero, Viničani Viničko polje neki Crveničani čisteći i renovirajući svoje kuće devastiraju i zagađuju prirodu.

Što se tiče čistog građevinskog šuta (crijep, betonski blok, cigleni blok, ostaci žbuke,..) to se može deponirati na pojedine placeve u selu uz obavijest vlasnika (kod Ljubana na farmi, kod Petra Dodiga,..) kao što sam i sam učinio. U najgorem slučaju se nazove gospodina Stojkića koji za veće količine otpada doveze kontenjer (evo i broj mob.: 063 525 175). Ali da se bacaju u sred šume razna plastika, nailon, metalni profili, sanitrani elementi, cijevi, štokovi, vrata, prozori, vreće građevinakog materijala, fasadna vuna, stiropor, fasadna mrežica, madrac, kreveti,… to je sramotno i svi mi svjesni i normalni seljani na ovo trebamo reagirati i naše počinitelje upozoriti.

Iakreno se nadamo da se ovakve stvari neće ponoviti i da će se taj “sritni” mještanin odvažiti i pokupiti bačeni otpad.

MZ Crvenice

Vaš tim crvenice.com

Podijeli ovaj članak