Blog

Obavijest MZ

IMG-20210713-WA0016

Obavijest o prvom popisu vodomjera (brojila)

MZ CRVENICE

Broj: 06/23

Crvenice 21.6.2023. godine

 

Poštovani mještani sela Crvenice, 

Sukladno Odluci o ugradnji uvođenju satova (vodomjera) br. 03/23 od 18.8.2022. godine i prošloj obavijesti br. 05/23 od 29.5.2023. godine početi će se sa prvim popis brojila kojeg će vršiti naš mještanin, jedini koji se javio na raspisani natječaj, Josip Radoš Rakickin. 

Popis vodomjera će biti za vikend 24.6 i 25.6. na način da će se svako kućanstvo evidentirati da li ima/nema vodomjer i stanje na brojčaniku, nakon čega će biti javno objavljen popis svih kućanstava koja imaju/nemaju vodomjer. 

Osim pregleda vodomjera svako će kućanstvo dobiti letak-knjižicu za obračun vode po mjesecima (nešto slično kao kod obračuna plaćanja komunalnih usluga Stojkiću) i u tom letku-knjižici će se obračunavati voda po pojedinim mjesecima s tim da će se na licu mjesta popisivaču (Josipu) plaćati naknada „na ruke“ za utrošenu količinu vode u obračunskom periodu. Josip, nakon obračuna, daje potvrdu primitka obračunatog iznosa kojeg vlasnik domaćinstva (brojila) potpisuje.

Ovim putem molimo sve mještane za suradnju.

Kako dosta kućanstava ne boravi u selu, tj. neće biti fizički prisutni prilikom popisa brojila, molimo susjede istih da popisivaču kažu da li ima/nema vodomjera, a ako ima pokažu gdje se nalazi kako bi se isto moglo evidentirati.

Kroz dosadašnje odluke, obavijesti i sjednice kroz koje smo prošli; i kroz razgovor s posjednim mještanima u selu, pored mnogih pitanja iskristalizirala su se četiri (4) najčešća koja su predmet seoske rasprave pa Vam ih ovim putem želimo objasnit, tj. obrazložit:

 

 

  • Zašto se nije novac, uložen u brojila, uložio u sanaciju vodovoda ili izgradnju vodospreme jer je svako kućanstvo minimalno utrošilo 200 KM za brojilo?

 

-Po Glavnom projektu rekonstrukcije vodovoda Crvenice faza II, br. projekta 01/20-GP (knjiga 1 i 2) izrađen u ožujku 2020. godine od poduzeća Intergradnja d.o.o. Tomislavgrad kojeg je radio projektant Robert i njegov otac Petar Zorić-Peša Jakušića su naznače tri faze cjelokupne sanacije vodovoda Crvenice. Prva faza je urađena i odnosi se na sanaciju kaptaže, gravitacijskog cjevovoda od kaptaže do vodospreme u dužini 900,00 m i od vodospreme u naselje u dužini 1.100,00 m (do Karačića groblja). Druga faza je detaljno razrađena u ovome projektu, a to je izrada gravitacijskog cjevovoda gdje je stao u prvoj fazi (kod Karačić groblja) pa do prve kuće – Boće Božurkova kuće u dužini od 920,00 m i izgradnja vodospreme od 150,00 m3. Projektantska procjena iz ovog projekta za navedeni cjevovod je 102.394,90 KM s pdv-om, a za vodospremu 107.117,09 KM s pdv-om s tim da je ovo procjena iz 2020 godine, tj. prije poskupljena materijala i rada što znači da ovu procjenu treba uvećati minimalno 30 %. Treća faza je završna faza, nije razrađena ovim projektom pa nemamo ni procjenu radova, a odnosi se na sanaciju cjelokupnog distributivnog  cjevovoda od Boće Božurkova kuće pa kroz cijelo naselje do svih potrošača. Iz navedenih podataka može se zaključiti da je faza II prevelika cifra i da bi za njeno realiziranje svako kućanstvo trebalo izdvojiti po 1.232,00 KM (nije uračunato poskupljenje materijala) i da u ovom trenutku smo nemoćni za bilo kakve radove dok se određeni iznos ne prikupi od naplate vode što je navedeno u idućem odgovoru. Teoretski (što je nemoguće), da svako kućanstvo trenutno izdvoji četveroznamenkastu cifru za sanaciju vodovoda i da se sanacija odradi, po riječima projektanta, ozbiljnog vodovoda nikad neće biti dok se voda ne bude naplaćivala po utrošenom kubiku.

 

  

 

  • Da li je visoka cijena paušala i jedinična cijena po utrošenom kubiku, jer ispada da sami sebe „gulimo“?

 

-Cijena paušala i jedinična cijena po kubiku se može uvijek korigirati ako se kroz jedan izvjesni period vidi da za to ima potrebe, naravno uz suglasnost mjesne zajednice u njenom proširenom sastavu. Primarni cilj je taj da svi uvidimo vrijednost vode i da je suludo pričati u 21. stoljeću o tome kako se ona mora plaćati, kao i svugdje u svijetu, a to da sebe „gulimo“ upravo suprotno, ne da sebe sami „gulimo“ nego na ovaj način sebi štedimo, jer je svakom kućanstvu lakše izdvojiti, prosječno po mjesecu, 20-ak KM kroz naplatu vode, nego u startu davati četveroznamenkaste cifre za bilo kakvu sanaciju i kroz jednu godinu selo bi kroz ovakvu naplatu vode imalo prihod od cca. 33.000,00 KM. Kroz par godina imamo ozbiljniju cifru s kojom možemo krenuti u sanaciju.

 

 

  • Da li je uvođenje brojila alibi-opravdanje za „poljevače“ koji će misliti da sad kada vodu plaćam, polijevat ću koliko hoću i gornje kuće su bez prigovora?

 

-Uvođenje brojila može biti alibi-opravdanje za „poljevače“ ali ne predugo, jer kroz jedan određeni period, koji je pred nama ćemo vidjeti da li neko enormno puno troši vode i ako bude tako, onda se uvodi po kućanstvu limit na način da se predvidi cca. 15-20 m3 po kućanstvu mjesečno (iz građevinske literature prosječna osoba dnevno potroši 100 vode) i za tih 15-20 kubika cijena vode je kao po odluci, a sva kubikaža što prekorači navedeni limit po kućanstvu naplaćivati će se s uvećanom cijenom (duplo ili troduplo). 

I još da razjasnimo da uvođenje brojila i naplata vode nam neće garantirati da ćemo imati vode u sušnim ljetnim periodima (zavisi od godine), jer smo ovisni o izdašnosti vrela koje u sušnom periodu je skromno za naše selo i kada se broj stanovnika duplo poveća. Kao i u svakom vodovodu tako i u našem možda se javi potreba za redukcijom kako bi se vodosprema napunila sa zabranom polijevanja kao što trenutno radi JKP Tomislavgrad, ali mišljenja smo da će se potreba za redukcijom prepolovit kad vodu krenemo naplaćivati. 

 

 

  • Što s onim kućanstvima koji vodu neće plaćati, koji neće uvest brojilo i ako svi (100% kućanstava) ne uvede brojila neću i ne moram ni ja i čekati ću da svi uvedu pa ću ja biti zadnji?

 

Ovakav stav nas ne vodi nigdje i naravno da nikad nije niti će biti ijedan projekt realiziran 100% sa sudjelovanjem kompletne zajednice (zaselka, sela, grada, općine, države,..) tako i ovaj projekt, jer kroz dosadašnje projekte smo uvidjeli da u samom početku se odbaci  cca. 10% stanovništva koji stopiraju projekt iz samo njima poznatog razloga, ali kao i do sada,  ne smijemo dopustiti da taj mali postotak ugrozi realiziranje cjelokupnog projekta od važnosti za sve nas.

MZ će ovakva kućanstva javno objavljivati, nakon čega ide prva opomena, druga, treća i u krajnjem (najgorem) slučaju isključenje sa vodovoda.

 

P.S. Cijenimo vodu, štedimo je jer je plaćamo.

SVAKO KUĆANSTVO ĆE DOBITI I U PRINTANOM OBLIKU PREDMETNU OBAVIJEST.
Hvala!

MZ CRVENICE

Vaš tim crvenice.com

Podijeli ovaj članak