Blog

Župne obavijesti – Presveto Trojstvo i mise na grobljima

WhatsApp Image 2020-06-07 at 20.16.24 (2)

Blagoslov polja u Crvenicama

Danas je na Crveničkom groblju i na groblju u Miljackoj proslavljen blagoslov polja. Uz prekrasno vrijeme i još ljepšu molitvu i misu koju je predvodio fra Gabrijel Mioč, skupilo se dosta vjernika. Baš po tim molitvama se vidi da se ovaj narod uvijek uzda u Božju providnost . Poslije ove pošasti koja nas je sve zadesila, baš nam je najprikladnija molitva “Od kuge, glada, rata i zle godine, oslobodi nas Gospodine”.

Crveničko groblje kako knjige kažu izgrađeno je 1975. Po domaćinstvu je koštalo u to doba 160 000 dinara. Blagoslov ovoga groblja odobren je 14. lipnja 1975.god.

2003. god. je prošireno i ograđeno, a u novije vrijeme sagrađena je i prekrasna kapela s mrtvačnicom.

U Crvenicama su nekoć živjeli i pravoslavci. Zvali su se Milisavi. Prije mnogo godina preselili su iz Crvenica u Lipu. Oni su imali svoje groblje, koje po svemu sudeći nije bilo ograđeno. Nalazilo se u neposrednoj blizini današnjega Crveničkog groblja ispod Zorića kuća. Od njega su do danas ostali sačuvani samo neki križevi, dosta lijepoga oblika i velike starosti. Brojni su međutim križevi u međuvremenu uništeni od vremenskih neprilika, pa se nalaze u blizini, razbijeni i razbacani. Biskup fra Augustin Miletić zabilježio je 1813. god. da su u Crvenicama živjeli pravoslavci. Vjerojatno su . štoviše, oni tada bili većina u selu jer je te godine u Crvenicama živjelo samo 92 katolika u 5 kuća.

Vaš tim crvenice.com

Izvor: Monografija župe Seonica

Podijeli ovaj članak