Blog

Izvor Šepur

IMG-20180925-WA0005

Crveničani oživili sjećanje na izvor vode Šepur, koji im je stoljećima život značio.

Naime, javnosti je poznato da su se Crveničani ovog ljeta odlučili očistiti korito Ričine, koje je već godinama vapilo za jednim takvim pothvatom.

Toj akciji dala je podršku i sama naša općina. Prigodom izvođenja radova rodila se ideja (prvenstveno kod starijih Crveničana) da se sačuva od zaborava izvor Šepur koji se nalazio na podesu  ispod zaseoka Gudelji u samoj sredini toka Ričine. Od pamtivijeka pa sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća izvor Šepur za vrijeme ljetnih mjeseci snabdijevao je pitkom vodom 90% crveničkog stanovništva. On je bio specifičan po tome što je stavljan u funkciju tek kad Ričina presuši pa do trenutka kad potok u jesen ponovno proteče. Voda je između dva kamena dolazila i prolazila i nikad nije mogla izbit na površinu jer bi nestajala u pijesku koji se nalazi u koritu Ričine.

Kapacitet vode u njemu bio je relativno mali tako da je jedna zdjela od 2-3 litra mogla napuniti svu vodu koja bi dotekla otpilike za 1-2 minute, taman toliko vremena koliko bi trebalo da se sadržaj zdjele prelije u vučiju koja je bila jedina posuda za vodu uz žban u svakom tadašnjem domaćinstvu.

Po vodu bi se dolazilo isključivo sa magaradima natovarenim sa po dvije vučije i eventualno sa još po jednim žbanom.

Izvor nije nikada  presušivao ali zbog svog malog kapaciteta bio je razlogom velikog čekanja na red za vodu. Znalo se dogoditi da bi i po 20-30 domaćica sa isto toliko magaradi u isto vrijeme došle po vodi ali je svatko strpljivo čekao na svoj red i za to vrijeme prepričavale bi događaje u selu.

Može se reći da je Šepur jednim dijelom bio „krivac“ što je svaka kuća morala imati magare bez kojeg ne bi mogle funkcionirati ni staje u proljetno i jesensko vrijeme.

Iz svega rečenog nije ni čudo što je Šepur probudio nostalgiju kod starije populacije pa su mlade bez većih problem „natjerali“ da zaštite izvor od zaborava.

Vaš tim crvenice.com

Tekst i fotografije: Petar Gudelj – Žukić

Podijeli ovaj članak